Gästbloggare.
Av det kan man lära sig mycket. Dels att bemöta alla man möter med POSITIV förväntan. Det normala är då att man möts av ett positivt gensvar. Kanske möter man någon som i stället attackerar utan anledning. Då kanske den personen en gång var som den lyckliga valpen men blev bryskt behandlad när han/hon tog kontakt och lärde sig att anfall är bästa försvar.
Några små ljuvliga valpar blir dessutom tränade till aggressivitet. Ständigt får normala hundägare lida för att vissa tokskaft dresserar fram "kamphundar" av sina små glada valpar. Ofta väljer dessa ondskefulla människor storvuxna raser med stark vaktinstinkt, brukshundsflit eller kampinstinkt. Hundar som avlats fram för de romerska gladiatorspelen, att valla får bland vargar eller barockens björnhetsningar ska nu skrämma in respekt hos grannar och obekanta på gatan. Ibland biter de ihjäl ett barn och då ropas om förbud för vissa raser. Men den sorgliga sanningen är att i varje glad valp finns potentialen att dressera fram ett livsfarligt monster. Här är det ägaren som måste ta sitt ansvar.
Kamphund !
För några dagar sedan skrev jag att jag skulle mysa ner mig i soffan och läsa senaste numret av Härliga Hund vilket jag också gjorde.
Allt som oftast tycker jag att det är en bra tidning med många bra artiklar, roliga intervjuer bra trick och knep. Men ibland börjar jag fundera lite över tidningens synsätt på det här med raser och så vidare. Ett exempel är att de aldrig skriver ut raser på en hund som är en blandis. De skriver kort och gott bara "blandis" eller "blandras". Och vad värre är - ofta när de skriver om Rottweiler, Amstaff, Pittbull eller liknande raser(eller blandisar där dessa förekommer) använder de ordvalet "Kamphund".
Detta är inte en företeelse unik för Härliga Hund. Nej, ofta benäms dessa raser i media som just kamphundar. Vilket gör mig både upprörd, förvirrad och lite arg.
Kamphundar finns det absolut i den här världen, tyvärr. Så även i Sverige. Alltså hundar, oavsett ras, som används till organiserade hundslagsmål. I Svergie är dessa fighter olagliga, men förekommer ändå.
Hundar som används till kamp är ofta av raser så som dem jag nämnt ovan, men även andra raser används. Då kanske framförallt för att tränas på. Till exempel används Softisar ganska frekvent som "träningsredskap" i dessa sammanhang, därför att det är en ras som sällan eller aldrig ger sig. Det blir ett slagsmål på liv eller död helt enkelt.
Att använda en hund, eller vilket annat djur som helst(tjurar, björnar, tuppar, kampfiskar m.fl.) anser jag vara helt orimligt och förkastligt ! Och att människor kan finna nöje, och pengar, i dessa industrier är helt sjukt.
Vilken hund som helst, av vilken ras som helst, kan bli en farlig hund. Vilken hund som helst kan bli en "kamphund". Konsekvenserna av att en pittbull tränas på detta vis blir bara värre än om en strävhårig tax skulle bli det. Konsekvensen för hunden blir lika stor, med stress, disharmoni och diverse fysiska skador. Men för människan är ett bett från en liten hund inte lika illa som ett från en stor hund. Är det kanske därför det så sällan talas om små hundars dåliga beteenden ?
Det här inlägget hade kunnat bli hur långt som helst. Och jag hade kunnat ta upp än fler aspekter på det här. Men jag ska nog börja avrunda nu. Min slutpoäng är helt enkelt den att jag tycker det är direkt upprörande av medier(och framförallt då en tidning som vänder sig till hundmänniskor) att använda sig av termen "Kamphund" när de egentligen menar en specifik typ av raser. Det är inte konstigt att fördomarna frodas när det ser ut så här.
Vad tycker ni själva ?
Skulle troligen benämnas "kamphundsblandning"
i tidningar eller tv.
Balansövningar.
Börja med stora föremål för att sedan övergå till mindre ytor för hunden att sitta, ligga eller stå på, allt efter era egna förutsättningar.
Robbin övar med Kapten på en stor stubbe med en boll som belöning.
Kompisen Emil tittar på. Vintern -09.
I dag är Kapten en hund med mycket bra ballans. Det senaste i raden av föremål att ballansera på för hans del har blivit vanliga betonggrisar. De är lätttilgängliga, men svåra att stå på för en stor hund.
Valpbilder.
Följade bilder är tagna av Martin Larsen när Kaptenen blott var ca 9 veckor gammal.
Tänk att han har varit så där liten !
Till och med mindre. . .
Om att ta ansvar.
Here it goes.
"Ofta får jag stå ut med rätt mycket när jag är ute med min hund. Dels är ju hunden i fråga själv lite bångstyrig för tillfället då han är unghund och ska testa oss rätt ofta. Ändå är det en väldigt lugn och fin hund vi har. Men det mesta vi(Vi säger jag för jag vet att även J råkar ut för sånt här. Det kan ju omöjligt bara vara jag) får utstå kommer från andra hundägare. Ja, jag vet, alla andra är dum i huvudet och jag borde inte bry mig. Men det är inte alltid så lätt.
Varför ska en hund som är antingen a) liten, b)vit, eller c) ser ut som en teddybjörn, få bete sig hur som helst, och det är okej ? Min hund däremot, som är stor och svart, han är automatiskt farlig. Varför ? Han har aldrig bitit någon hund. Han skäller mycket sällan. Han skulle aldrig göra en människa något ont. Han är snarare, tvärt om, en mes. Jag vet att ämnet är vida omtalat och att alla har något att säga om saken, men fasiken så trött jag är på dessa hundägare.
Rätt ofta möter vi ekipage med någon av dessa hundar och väldigt ofta så är det deras hundar som skäller, morrar, reser ragg eller på något annat sätt beter sig illa. Min hund, som inte kan det där hundspråket ännu(eller kan han det allt för väl?), som inte vet hur han ska göra, reagerar så klart på det här. Det är verkligen ingen ursäkt att han är ung, det är ingen ursäkt att han känner att han måste försvara sig, i själva verket finns det ingen ursäkt. Det är helt enkelt inte ett acceptabelt beteende. Men - vi båda lär oss. Varken han, eller jag, kan det här ordentligt ännu. Men jag vet i alla fall när en hund viftar på svansen för att den är glad, och jag vet när en hund viftar på svansen för att den är arg.
Detta, alltså, hundspråk, är något de flesta hundägare i detta land kan alldeles för lite om. Skäms på oss ! Innan vi skaffar våra fyrbenta vänner borde vi verkligen läsa på bättre. En hund är en sådan enorm glädje, en glädje jag aldrig vill vara utan. Men, here´s the thing, vi har ett ansvar. Vi har ansvaret att lära våra hundar hur de ska bete sig, vad de ska göra, hur de ska reagera. Vi har detta ansvar, inte bara gentemot våra djur, utan även mot andra människor. Jag ska ha sån pass bra koll på min hund att folk runtomkring ska kunna känna sig trygga med att ha oss där. Jag ska veta att min hund gör det jag kräver av den. På samma sätt som jag försöker lära oss det här så vill jag, nej - jag kräver !, att andra ska sträva efter samma sak.
Tyvärr ser det inte ut så idag. Det finns allt för många där ute som inte vet, som inte vill lära sig, som inte bryr sig. Då skaffar man inte ett djur, då sätter man inte ett barn till världen eller tar körkort eller vad än det nu är man gör på ett oansvarigt sätt. Det ska inte finnas ett alternativ till att inte ta ansvar. Punkt."
Föremål för många fördomar.
Kapten - en liten livshistoria.
För ganska precis tre år sedan såg vi ut så där. Då var han en liten skit, nyfiken på allt precis som en valp ska vara. Han stora passion vid den tiden var att jaga höstlöv samt att äta cigarettfimpar, gamla snusar och tuggummin från gatorna(till mattes stora förtvivlan).
Valptiden gick fort och snart blev han en klumpig, livfull unghund. På bilden ovan leker han på fotbollsplan med rottweilerkompisen Emil.
Vid ett års ålder vägde han drygt 40 kg. En liten biff med andra ord.
Sommaren -10 var han i princip fullvuxen. På bilden leker vi en av hans bästa lekar med ett tygben - dragkamp. Matte vinner f.ö varenda gång. Men eftersom han är rätt värmekänslig får vi hålla oss i skuggan och bara leka eller träna kortkorta stunder.
Idag ser han ut så här. Han mäter ca 65 cm över manken. Väger 48,5 kg och är i sitt livs bästa form.
Han är en glad krabat som älskar det mesta här i världen. Kommer någon hem till oss får denne vara beredd på att översköljas av pussar eller att få ett stort hundhuvud i famnen.
Han tycker inte om att bli duschad eller att gå i små vattenpölar, men älskar att bada ute i sjöar och hav.
Han älskar att få arbeta, t.ex spåra eller lära sig nya trick(ofta med hjälp av en klicker) men han totalt avskyr att få på sig en sele, flytväst, ryggsäck eller ett täcke.
Han gillar katter, men förstår inte riktigt att backa undan om han får kattstryk. Han är superbra med barn(valpar och kattungar också för den delen) men är lite försiktig när det kommer till män han inte känner.
Att beskriva honom skulle ta alldeles för lång tid. Men nu har ni fått ett litet hum om vem han är.
Avslutningsvis kan jag säga att han är en helt vanlig hund, med en alldeles särskild plats i mitt hjärta.
Härliga hund.
Jag kan varmt rekomendera den till andra hundintresserade. Och för er som inte köper tidningar i afärren finns Härliga hund även på nätet. http://harligahund.se
Enjoy !
Kastreringens vara eller icke vara.
Å ena sidan kan det vara skönt både för hunden och människan att slippa alla hormoner, det kan stilla hundens sinne och göra den mer fokuserad på dig som förare.
Å andra sidan känns det lite knepigt att bestämma hurvida min hane ska få ha kvar sina chanser till reproducering eller inte. Dessutom måste man tänka in eventuella biverkningar så som komplikationer vid operation, eventuella personlighetsförändringar, håravfall, viktuppgång m.fl.
Nu för tiden kan man göra en s.k. kemisk kastrering som går ut på att blockera testosteronet(hos hanar) för en tid. Under den tidsperioden kan man märka av vad för effekter en kastrering kan komma att få. Eftersom att jag själv varit mycket tveksam till att sätta min vän på operationsbordet har jag nu, med veterinärens hjälp, gett honom en spruta.
Det är nu fyra dagar sedan han fick sprutan och hittils har jag inte märkt någon väldig skillnad på honom. Han är sitt vanliga glada jag, fast en smula lugnare. Vi väntar med spänning på att få se hur han påverkas.
Vad tycker ni om kastrering ?
Den numer hormonblockerade skogsmullen.
Regnperiod.
I helgen var en av mina vänner på Ullared så jag bad henne att hålla utkik efter ett täcke. Och hon hittade ett, för ynka 129:-
Visst, det är lite stort. Men det gör absolut ingenting. Det var snarare väldigt bra, märkte vi i söndags när vi var på regnpromenad genom stan, och torkningen efteråt gick som en dans.
Hunden vars täcke även skulle passa en mindre häst.
Välkomna kära besökare.
I framtiden kommer ni nog även få läsa om träning, vård och annat som hör hundlivet till.
Men för nu får ni nöja er med detta, plus en bild på vår huvudperson.
Lev väl ! / Hanna och Kapten.